nieuws

Geplaatst op:

Slim om in de supermarkt te kijken naar de Nutri-Score?

Pizza en ijs met een groen = gezond logo? ‘Vreemd’, vindt hoogleraar en lector Diëtetiek en Leefstijl Marian de van der Schueren.  Vanaf 1 januari staat de Nutri-Score op de verpakking van producten. Een logo dat kleurt van groen (A ) naar donkerrood (E) en moet helpen om een gezondere voedselkeuze te maken. Is het slim om op de Nutri-Score te letten?

‘De Nutri-Score is een soort rekensom waarbij onverzadigd vet, zout en suiker slecht scoren. Vezels, eiwit, groente en fruit scoren goed. De uitkomst zegt iets over hoe dit product ten opzichte van dezelfde producten scoort. Ofwel: je vergelijkt bínnen de categorie chips, hoe deze zak chips het doet.

Dus kan een zak chips, als de fabrikant er wat vezels in stopt en minder zout toevoegt, beter (groen) scoren en de andere zak oranje of rood. Als consument moet je echter weten dat de Nutri-Score betekent: tussen alle zakken chips, is dit een van de iets minder ongezonde chips. Maar chips is en blijft wel gewoon een ongezond product..

Ik vind het vreemd dat chips, ijs of pizza überhaupt een groen label kunnen krijgen. Want het is allemaal ongezond en past niet in de Schijf van Vijf. Liever zou ik zien dat al het gezonde eten dat in de Schijf van Vijf zit, een groen label krijgt. En ongezond voedsel een rood keurmerk. Dat is duidelijker.

Landen zijn al jaren bezig om de Nutri-Score in te voeren, terwijl we met een groep wetenschappers al een tijd pleiten om ermee te wachten. Wij vinden hem niet goed genoeg en zouden willen dat de score beter aansluit bij de Schijf van Vijf.

Het is best ingewikkeld om te weten of voedsel gezond is. Je zou de ingrediëntenlijst kunnen lezen op de verpakking, maar dan moet je begrijpen wat het betekent. Vaak staat bijvoorbeeld het aantal calorieën vermeld per 100 gram. Maar 100 gram sla betekent een bord vol, terwijl 100 gram friet een klein bakje is. Die 100 gram betekent kortom niet dat het ‘een portie’ is. En eet je ergens meer van, dan krijg je natuurlijk ook meer calorieën binnen. Etiketten lezen, is een kunst.

Het is belangrijk te weten wat de Nutri-Score eigenlijk echt betekent. Dan zou het je kunnen helpen om te kijken hoe ongezond bepaald eten is ten opzichte van hetzelfde soort voedsel.

Als je toch voor iets ongezonds kiest - zoals we allemaal wel eens doen - , zou ik zeggen: kies er bewust voor, neem het af en toe en met mate en geniet ervan.'

*Marian de van der Schueren is buitengewoon hoogleraar Diëtetiek aan de Wageningen Universiteit (WUR) en lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

 

 

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Gezonde keuze met Nutri-Score?

Volgend bericht

Je kind gratis naar de leefstijlcoach

Gerelateerde artikelen