nieuws

Geplaatst op:

Gezonde keuze met Nutri-Score?

Een soort chips die het label ‘gezonde keuze’ krijgt. Vanaf 1 januari 2024 kan dat zomaar gebeuren. De overheid voert dan de Nutri-Score in: een logo dat moet helpen om een gezonde voedselkeuze te maken.

Eerder was al gesteggel over het ‘stoplicht’-logo dat consumenten in de supermarkt moet helpen beoordelen of een product gezond is. De manier waarop de Nutri-Score wordt berekend, is na de kritiek aangepast.

Chips is gezond

Volgens de overheid is het nu goed genoeg om het in te voeren. Het is de vraag of dat zo is. Zo krijgen witte en volkoren rijst allebei een goede Nutri-Score (A of B), terwijl witte rijst niet in de Schijf van Vijf staat. En op 30+-kaas kleurt het logo oranje of rood (C, D of E), waar dat volgens de Schijf van Vijf juist wel een gezonde keuze is.

Opmerkelijk is ook dat een bepaalde smaak chips (de driehoekige snack Dorito paprika) zelfs de groene Nutri-Score (B) behaalt. Omdat de fabrikant minder zout in de chips stopt, valt de berekening positief uit.

Overigens klagen consumenten op (sociale) media over de aanpassingen die snackfabrikanten doen om een goede score te behalen. Ze vinden de snacks minder smakelijk.

Producenten hoeven het logo niet te gebruiken.

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Afslankmiddel ‘doorbraak van 2023’

Volgend bericht

Slim om in de supermarkt te kijken naar de Nutri-Score?

Gerelateerde artikelen