nieuws

Geplaatst op:

Afslankmiddel ‘doorbraak van 2023’

Wetenschapsblad Science noemt afslankmiddel semaglutide 'de doorbraak van het jaar'. De werking van het medicijn lijkt op het lichaamseigen hormoon GLP-1 en is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes. De bijwerking blijkt echter dat wie het gebruikt, afvalt. Dat er is ontdekt hoe het medicijn ook werkt als afslankmiddel, leidt volgens Science tot een baanbrekende transformatie in de wereld van medicatie en tot 'een opwindende en tegelijk ongemakkelijke' gebeurtenis voor de aandelenmarkten.

Onderzoekers ontdekten GLP-1 in de jaren '80. Bij proeven op ratten in de jaren '90 werd duidelijk dat ratten die het hormoon kregen toegediend, minder aten. Later zagen wetenschappers dit ook terug bij mensen. In 2010 kwam liraglutide op de markt, dat ook lijkt op het hormoon GLP-1, dat in Amerika een paar jaar later ook voor mensen met obesitas mocht worden gebruikt. Maar semaglutide, dat twee jaar geleden op de markt kwam als medicatie voor gewichtsafname, is minder belastend om toe te dienen. Daarvan is maar één keer per week een injectie nodig, in plaats van een of twee keer per dag.

De werking van de medicatie houdt op, zodra iemand het hormoon niet meer toedient. Daarom zeggen deskundigen dat het een ondersteunend middel kan zijn, maar dat een verandering van leefstijl altijd nodig is.

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Eens/oneens? Het Grote Obesitasdebat

Volgend bericht

Gezonde keuze met Nutri-Score?

Gerelateerde artikelen