nieuws

Geplaatst op:

Suikertaks steeds dichterbij

Frisdrank en sap zijn vanaf 1 januari 2024 duurder. Dat komt door de extra belasting op suikerhoudende dranken.

Momenteel bekijkt de overheid of een ‘slimme’ taks nog meer helpt om overgewicht terug te dringen. Dan worden producten duurder naarmate ze meer suiker bevatten. Het duurt nog zeker tot 2026 voordat het zover is.

Suikervrij is overigens minder calorierijk, maar niet per se gezond. Dat komt onder meer door de zuren in de zero-varianten, die voor het gebit slecht zijn. Ook zit in deze frisdranken de kunstmatige zoetstof aspartaam, die mogelijk kankerverwekkend is.

Andere landen, zoals Engeland in 2018, voerden al een suikerbelasting in voor frisdrank. Het lijkt erop dat inmiddels iets minder Britse meisjes overgewicht hebben.

In Mexico was net zo’n effect te zien van de suikertaks. Milkshakes en fruitsappen vallen in deze landen nog niet onder de extra belasting – misschien dat daardoor kleuters nog niet profiteren van de overheidsmaatregel. Tot 1993 bestond er in Nederland al suikeraccijns, indertijd om de suikerexport te subsidiëren Producenten van suikervrije dranken varen wel bij de opnieuw ingevoerde belasting.

(Bron: Scientias, De Groene Amsterdammer, RTL nieuws)

 

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Volgend bericht

Gratis behandeling bij (pre)diabetes

Gerelateerde artikelen