nieuws

Geplaatst op:

Nieuwe fastfoodketen: gewoon toestaan?

Aan de ene kant geld steken in projecten om de gezondheid bij jongeren te verbeteren. Aan de andere kant toestemming geven voor de bouw van een fastfoodketen naast twee scholen. Is dat te rijmen?

 

In Vlissingen is veel ophef over de komst van een McDonald’s. Op termijn komt er nog een fastfoodrestaurant bij, de Burger King, bericht Omroep Zeeland.

 

De verantwoordelijk wethouder noemt de McDonalds in het artikel belangrijk als voorziening voor toeristisch verkeer dat naar Vlissingen komt of Vlissingen verlaat en voor de studenten in de stad. En hij stelt: “In enquêtes onder studenten komt steevast naar voren dat Mc Donald’s of andere landelijke fastfoodketens erg worden gemist in Vlissingen.”

 

Het is te lezen op de website van Omroep Zeeland, dat in het bericht een leefstijlcoach, leefstijlarts en een universitair docent voedselbeleid aan het woord laat. Deze experts benadrukken hoe belangrijk een gezonde omgeving is, dat overgewicht tot ziektes kan leiden en dat het plan zorgelijk is, omdat steeds meer jongeren overgewicht hebben. Bovendien is de komst van twee fastfoodketens niet in lijn met het gezondheidsbeleid van de gemeente.

 

Volgens de wethouder staat het mensen vrij om naar Mc Donald’s te gaan: “Een keer een pizza of hamburger doet geen kwaad (…). Mc Donald’s (…) heeft in de loop van de tijd het assortiment aangepast door kleinere porties, vega, minder vet in producten en gezondere producten, zoals salades.”

 

Meer gemeenten staan voor eenzelfde vraagstuk of de bouw van een fastfoodketen wenselijk is, zoals in de Achterhoek.

 

De moeilijkheid zit 'm erin dat 'gezondheid' geen criterium is bij het toekennen van een vergunning. Daarnaast is het juridisch lastig om een onderneming als ongezond te bestempelen: een bakker verkoopt immers ook ongezonde dingen naast volkoren brood. Gemeenten worstelen ermee, blijkt bijvoorbeeld uit een artikel uit het magazine van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

 

De bezwaarprocedure in Vlissingen start opnieuw na de zomer, waarna de gemeenteraad een besluit neemt.

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Beter af in een JOGG-gemeente?

Gerelateerde artikelen