nieuws

Geplaatst op:

Brein reageert anders op volle maag

Als mensen met obesitas voedsel in hun maag krijgen, registreren hun hersenen dat niet. De hersengebieden die dit moeten registreren, worden niet actief.

Dat zagen onderzoekers in een scanner, nadat proefpersonen voedsel toegediend kregen.

De onderzochte mensen kregen via een slangetje door hun neus glucose (suiker), vet of kraanwater in hun maag. De helft van de 60 proefpersonen had obesitas (een BMI hoger dan 30) en de helft een gezond gewicht.

Bij degenen met een gezond gewicht werden de hersengebieden actief die eetlust en voedselinname regelen. Verder kwam dopamine vrij, een stof waarvan je een prettig gevoel krijgt en belangrijk is bij gezond eetgedrag.

De hersengebieden bij de deelnemers met obesitas werden niet meetbaar actief en ook kwam er geen extra dopamine vrij nadat er vet in de maag belandde. Dit bleef ook zo bij mensen die nog eens in de hersenscanner gingen nadat ze 10 procent van hun gewicht waren afgevallen.

Misschien moeten mensen met obesitas meer eten, voordat hun hersenen dat registreren. En kunnen ze wellicht minder vertrouwen op zichzelf om te weten of ze genoeg hebben gegeten.

Kritisch punt is dat het aantal deelnemers van het onderzoek klein was. Verder is ook niet bekend wanneer de hersenen anders gaan reageren. (Bron: Nature Metabolism, juni 2023)

 

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Zweten hoeft niet, vaak bewegen wel

Volgend bericht

Europees onderzoek naar omgeving en obesitas

Gerelateerde artikelen