nieuws

Geplaatst op:

Jij mag meer vet, jij juist meer eiwit

Voor de een draagt meer (onverzadigd) vet eten bij aan een betere gezondheid, voor de ander is juist eiwit belangrijker. Voeding op maat biedt kansen om je gezondheid te verbeteren. Met specifiek eten passend bij jouw stofwisselingstype kun je je gezondheid verbeteren, vertelt Gijs Goossens in de nieuwste podcast van Overgewicht TV. Goossens is hoogleraar Cardiometabole Fysiologie bij de Universiteit Maastricht.

Voeding op maat

Uit onderzoek blijkt hoe je met voeding op maat je gezondheid verbetert - mits je weet welk 'fenotype' je bent. De ene persoon is bijvoorbeeld meer insuline resistent in de spieren en de ander meer in de lever. Bij insulineresistentie vindt je lijf het lastiger om bloedsuiker uit je bloed naar de cellen te brengen. Daardoor wordt je bloedsuikerspiegel te hoog en kun je op termijn diabetes type-2 krijgen.

Minder snel ziek

Stel dat je meer insulineresistent in de spieren bent, dan kun je beter een dieet volgen dat lager in vet zit, meer eiwitten bevat en meer vezels. Ben je juist meer insulineresistent in de lever? Dan is juist het eten van veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren beter. In de podcast legt de hoogleraar uit hoe dit mensen met overgewicht en obesitas kan helpen naar een gezond gewicht en waarom de ene persoon met obesitas meer kans heeft om ziek te worden dan de ander.

Beluister de podcast van 20 minuten op:

Spotify https://open.spotify.com/show/1dC6Y1LvJfvRVoBYMFMjPR

Apple podcasts https://podcasts.apple.com/us/podcast/podcast-overgewicht-tv/id1733746290

Overzicht https://podcast-overgewicht.castos.com/episodes/6-waarom-de-een-met-obesitas-wel-ziek-wordt-en-de-ander-niet?_gl=1*ctuxr5*_gcl_au*MTIwNzIwNDc3NC4xNzEwMzMzMDUx

https://youtu.be/e8pORALD6aY

Geschreven door:

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Wat vertellen hormonen?

Volgend bericht

IJzig advies voor warme dagen

Gerelateerde artikelen