(Te) veel vraag naar ‘afslank’-medicijn
Nog steeds is er wereldwijd een tekort aan het medicijn met de stof semaglutide. Ook is er minder liraglutide op de markt. De medicijnen zijn bedoeld voor diabetespatiënten, maar worden als afslankmiddel gebruikt.
Voor mensen met diabetes type 2 is het tekort een groot probleem en dat blijft in 2024 ook nog zo. Sema- en liraglutide bootsen het effect na van een lichaamseigen hormoon: GLP-1. Dat hormoon wordt na het eten door de darmen aangemaakt. Het zorgt ervoor dat er insuline vrijkomt in de alvleesklier en het remt het hormoon glucagon. Zo wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd. Ook blijft de maag langer vol door het hormoon.
De nabootsers van het hormoon, sema- en liraglutide, kun je slikken of inspuiten. Veel beroemdheden gebruiken de medicatie om af te vallen. Daardoor is het nu zo populair dat er een tekort dreigt voor mensen met diabetese type 2.
Het gebruik van de medicijnen zijn off-label. Ze zijn dus niet bedoeld zijn om af te vallen, maar zijn ontwikkeld voor een andere ziekte. In dit geval diabetes type 2. Er zijn ook bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, diarree, verstopping of buikpijn.
Door de ‘afslank’-middelen raak je wel gewicht kwijt, maar zodra je stopt, kom je weer aan in gewicht. Daarom adviseren artsen om in te zetten op een andere leefstijl. Bovendien zou het heel duur worden als iedereen deze medicijnen levenslang gaat gebruiken.
Deel dit bericht via: